måndag 25 januari 2010

Amazing Web 2.0 projects

På lördagen var några av oss och lyssnade på ett seminarium med Terry Freedman. Innehållet kretsade kring ett stort antal web 2.0-projekt som genomförts i skolan. Terry Freedman betonade bl a vikten av att förbereda sig och tänka till innan man sätter igång. "Prepare the ground!" Annat att tänka på är elevernas säkerhet på nätet, policies och netikett.Vid utvärderingen av projekten visade sig fördelar som ökad delaktighet, samarbete, motivation, ämnesintegration, kreativitet mm. Ett citat från en deltagare var "A real purpose for learning a new language". Verktyg som användes i projekten var t ex bloggar, podcast, twitter, wikis, ning och wallwhisher.
Läs mer på www.ictineducation.org

torsdag 21 januari 2010

The BETTShow Olympias kanal

Nu finns det några filmer på BETT´s kanal på You tube

BETT TV

onsdag 20 januari 2010

Seminarium för förvaltningschefer, politiker och några till

DIU anordnade också en resa till BETT för politiker, förvaltningschefer och en del andra. Vid ett seminarium vid svenska ambassaden i London intervjuades bl a Francesc Pedró som leder projektet The New Millenium Learners vid OECD. Vi fick inte äran att vara med utan får nöja oss med att ta del av delar av innehållet i efterhand (och så fick vi äta middag med dem på torsdagskvällen). Intressant är också att lyssna på intervjun med Lennart Jonasson som är stadsdirektör i Nacka. Nacka är en av de kommuner som satsar hårt på "en till en"-konceptet.

måndag 18 januari 2010

Lekfullt lärande




YourDolphin.com

YourDolphin servar Skoldatateken med flera program. Anna (på bilden) och jag utbytte kort och vi kommer att få programmen skickade till vårt skoldatatek.

Starboard

Interaktiv tavla där tre personer kan skriva. Måste vara praktiskt i klassrummet!

Läs- och lyssnapenna med stickers


En praktisk mikrofon där man kan läsa in texter och sedan få uppspelade. Klistra en sticker i bok, på teckning, plansch etc och pennan läser texten för dig. Finns både elev- och lärarstickers som går att återanvända om och om igen.

Digitalt anteckningsblock

Skriv med handstil på vanligt papper. Spara det i blockets minne. När du sen vill kopplar du blocket till datorn och tankar över anteckningarna. Handstilen omvandlas till tryckbokstäver.

Skulle passa mig utmärkt:-)

Interaktiva projektorer

Anette skriver i förra inlägget: "Årets nyhet (för mej) "interaktivkanon" med penna så man slipper den interaktiva tavlan." Jag håller absolut med henne. Med interaktiv projektor kan man skriva på vilken yta som helst, på träskiva som i första bilden eller t.ex på en skiva som är monterad på en ställning så att man kan välja om man vill ha "tavlan" liggande eller stående.

söndag 17 januari 2010

Snabba anteckningar från resan

Hemkommen, trött, inne i vardagen igen så kommer här några rader.
Det jag la märke till på årets mässa var:
- 3D i mängder, massor av olika programvaror och delvis olika teknik
- mer mailprogram/appl för föräldrar
- en del nya tekniska prylar är högintressanta tex ant.block med minne :)
- kanoner i mängder
- interaktiva tavlor i mängd MEN massor med touchskärmar, stora som små
- Årets nyhet (för mej) "interaktivkanon" med penna så man slipper den interaktiva tavlan.
- FC ? varför det när de inte ens kan vara med på mässan? Hrm. Det finns fler ;)
- Smartboard är def inte ensamma på marknaden i Europa

Det som kändes detsamma som för 2 år sedan var:
- mängder av färdiga läromedel dock inte mycket på cd utan nu på webben
- mängder av färdiga lektioner på webben
- massor med webbresurser riktad mot den eng marknaden
- massor med interaktiva tavlor, då menar jag massor...

Övrigt:
- tunnelbanan är def effektiv och turistvänlig
- ät inte på en restaurang där det finns bord lediga = finns en anledning
- ha med "Du är din generation" av Elaine Bergqvist. Den skapar garanterat diskussioner och samhörighet. Nåja den kan också ge den negativa effektren av att gissa fel på ålder av kollega, detta rek ej.

lördag 16 januari 2010

Reseskildring

Jag har haft förmånen av att få följt med till BETT 2010 en mässa om framtidens lärande som väl är världens största om jag läst reklamen rätt. Mässan var i London och var ofantligt stor. 1,5 dag spenderade jag där mest nyfiken på vad som är på gång i allmänhet, hur arbetar Becta (deras svar på skolverket typ) med att utveckla framtidens lärare, lärplattformar vad är det för skillnad på de olika modellerna. Man kan kanske säga att jag fortfarande är förvirrad men på en mycket högre nivå…

Resan började i Kristianstad och symboliskt nog sätter sig en kille bredvid mig på tåget med en amazon läsplatta, vilka jag bara sett på bild innan. Ok, framtiden är redan bakom oss, tur jag ska till BETT 2010.

Nu lite funderingar så här på tåget hem:
Lärplattformar, vem vill ha det? Tja jag till exempel. Men när vi kommer att satsa på det, vad ska vi då satsa på? Utbudet var lika stort som fantastiskt. Här ska missioneras.

Måste varje elev ha en egen dator? Nja tänk om 5 elever kan dela på en dator men med fem tangentbord och fem skärmar. Hmmm det låter ju smart. Eller ska vi skaffa små 4" miniminidatorer till eleverna eller åtminstone några klassuppsättningar. Mentometerknappar hade jag bara hört talas om i radio och i tvprogrammet parlamentet. Men mängder av företag tycker att interaktiva mentometerknappar (eller ok då lite mer avancerade paneler kanske man kan kalla dem) där elever kan svara på av läraren färdigplanerade frågor av alla de slag. Eleverna får direktkoppling på skärmen hur man har svarat och läraren kan se vem/vilka har inte riktigt hängt med och behöver mer stöd. Jag är lite tveksam så jag beställer nog bara en klassuppsättning av dem, fast de kräver förståss ofta någon slags interaktiv skrivtavla så ta en activeboard, en smartboard och sen den där nya gröna varianten med keramisk platta som hade livstidsgaranti.

Drakarna microsoft och adobe presenterade bra exempel på lektionsplanering kopplat till interaktiva klassrum. Google har sina applikationer som vi kan använda i klassrummet (eller hur är det nu med det för it-staben). Microsoft hade en lösning som hette "sharepoint" (det är visst någon skola i sverige som redan börjat använda det) med planering, interaktivitet för lärare, elever i stort sett direkt på nätet som förvisso var ful, men verkade ack så praktisk. Det får vi nog ha…

På tunnelbanan på väg in till London berättade jag för mina dåvarande resekamrater (Rolf, Magnus och Jörgen) om skrivplattekillen jag sett på tåget från Kristianstad. Vi hade en intressant diskussion om när (eller kanske om) vi köper in läromedel på sådana till våra elever i stället. Vad är tillverkningskostnad på en läsplatta i förhållande till att fysiskt trycka de böcker vi vill att våra elever använder? Om en skrivplatta håller några år kanske det nästan är en ide?
På mässan såg jag ett litet japanskt företag som erbjöd "greenbok" med en användningstid på 8000 h. Ok, jag beställer några klassuppsättningar av det också.

Oj vilket stöd för lärarna det finns att få. Färdiga grundupplägg på de där vanliga sakerna som alla skolor undervisar i, färdiga material med möjlighet till inflytande för lärarna (typ läroböcker överförda till interaktiva medier) och då var inte ens www.lektion.se<http://www.lektion.se/> med där man kan hitta massor av stöd och hjälp, det var nåt med något hjul och något som skulle uppfinnas. Men det förståss det finns en jäkla massa skit också om man ska vara frank

Malcolm Hunt från BECTA (typ brittiska skolverket) hade ett seminarium som handlade om hur man tänker sig att stödja de brittiska pedagogerna för att möta den nya tekniken som finns eller är på väg. Något som slog mig under de 45 min var att han inte en enda gång pratade om elever eller barn utan använde konsekvent begreppet "learners" (vad har vi för bra ord på svenska). Som jag förstod det så kommer det att erbjudas någon slags mindre PIM variant där man också på något sätt kan mäta sig var man som pedagog står för att ha tillräcklig kompetens för e-lärande. De trycker hårt på att e-lärande är det de ska syssla med men att man inte heller får utesluta andra strategier för det bästa lärandet (så några böcker kommer de nog att ha kvar). Forskning för vad som är viktigt pekar till stora delar på samma saker som de rapporter vi fått hemma om framgångsrika skolor: gemensam vision, alla ska vara med på tåget, alla ska känna att det är ok att ta risker (dvs resultatet kan inte alltid bli 100% "rätt") i det nya man håller på med. (Om ni undrar varför jag använder ordet "man" hela tiden så fick jag svaret på fredagskvällen av Banemark som sa att min generation använde det ordet mycket, så det är därför).
BECTA arbetade tillsammans med en org som hette teachers tv för att nå ut överallt i landet. www.teachers.tv/series/better-learning-with-ict<http://www.teachers.tv/series/better-learning-with-ict>
Kolla gärna in några exempel från framgångsrika skolor på länken www.becta.org.uk/excellenceawards<http://www.becta.org.uk/excellenceawards>

Sammanfattningsvis så har det varit en mycket inspirerande resa. Om jag nu hade lagt beställningarna borde jag ha förhandlat fram en annan budget så vi får väl vänta och ta det lite smått. /tony på tåget hem

Mycket 3D på mässan. Här ser vi två som också vill se i 3D. Fina, eller hur?

fredag 15 januari 2010

Future learning?

En "platt" bild blir 3D. På filmen ser ni föreläsaren som står brevid och syns på skärmen med hjälp av en webbkamera.

Förklara detta om du kan?

Studiebesök på Svenska skolan













I går, torsdag, var jag tillsammans med en DIU-deltagare från Stockholm, fyra från Lettland, två från Sydafrika och två från Australien på studiebesök på Svenska skolan i London. Studiebesöket anordnades av Promethean och syftet var att vi skulle få ta del av hur de jobbar med Activboard i klasserna. Besöket inleddes med att rektorn, Jan Dackenberg, berättade om skolan och dess verksamhet. Därefter gick vi runt på skolan som har ca 140 elever från förskolan till år 9. Gymnasiet är integrerat med Richmond International University. Där förövrigt många svenska gymnasieelever läser sitt andra år.
Tavlorna användes mycket och ofta, bla fick vi se när förskolebarnen på egen hand ritade på tavlan. Barnen flockades runt tavlan och hjälpte gladeligen varandra. Ettorna tränade engelska ord, tvåorna tränade imperfekt.I ett klassrum fick vi se ett exempel på när en elev som varit först in i klassrummet på
morgonen noterat dagens jobb på en flipchart.

I love my Smartboard

Marie har hittat "Smurfstället"

Föreläsning: Dyslexia friendly education


Doktor Kate Saunders presenterade BDA-kvalitetsstämpeln som dyslexivänliga skolor kan erhålla. Hon berättade om bakgrunden till organisationen. Staten har fonderat perngar som ska få fler skolor att uppnå BDA.
Kate redovisade sedan olika rapporter. Eftersom dyslektiker ofta bara kommer ihåg 2-3 sekvenser är det bra att skapa tankemoduler som sedan fogas samman. Därefter presenterades olika elevexempel och diskuterade har man kan hjälpa eleven och förstärka inlärningen.
Dyslektiker har ofta bra bild- och färgminne och därför är bilder viktiga i undervisningen. Det är också bra att undervisa på olika ställen eftersom de minns hur det såg ut där de jobbade/lärde sig sakerna.

torsdag 14 januari 2010

South camden city learning center

Nu pa ett learningcenter, South Camden City Learning Center. Lokal med 30 datorer med pekskarm, allt i ett datorer,� nya, w7. En Smartbaord och en P-board.. hoj och sankbara. Ganska lyxigt faktiskt. Dock sitter tavlorna lagt sa nu med vuxna ser iallafall
jag det som ett problem. Vi doljer for varandra. :)

Fronter anvands, bra utbyggt.

Se videon [ http://www.southcamden-clc.org.uk/CLC_Video.asp ]http://www.southcamden-clc.org.uk/CLC_Video.asp

Flyttbara bord med kablage ner i golvet.
Programtips >
Scratch
Comic life
kar2ouche

Barbro Peter och Anette

Första dagen avklarad

Första dagen på BETT är avklarad. Mimio som är en slags interaktiv tavla har inspekterats. Vi har lyssnat på en kortare föreläsning om Learning and Technology http://www.latwf.org/
Intressant. Vi lyssnade också på professor Stephen Heppell som höll ett föredrag om vikten av "playful learning". Mycket inspirerande! Överallt visas interaktiva skrivtavlor och alla program visas på interaktiva skrivtavlor. Skrivtavlorna är höj- och sänkbara samt har en fast monterad kanon. En sak som vi undrat över sen vi kom hit är var vi hittar First Class-montern?!
Ett citat (fritt översatt) från en föreläsning " E-mejlar är något som din pappa gör", underförstått "gammalmodigt". Ikväll väntar gemensam middag med övriga DIU-deltagare. Kul!

Sondera terrängen

Passerade nyss Lund. Någonstans långt bort på tåget var en av kamratresenärerna på resan. Hoppas ni sonderat terrängen ordentligt och kan guida mig rätt i djungeln. För när det finns så mycket kan man knappt välja själv.
/tony

onsdag 13 januari 2010

Första timmen på BETT




OMG betyder inte omgående utan Oh My God och är första intrycket av BETT. Under första timmen på mässan hann Elisabeth få tag i seminariebiljetter till två föreläsningar, en om dyslexi och en om matematik. Vi tittade också på olika inläsningsverktyg och söta små möss. På första bilden ser ni den kände Heppell (heppell.net)som pratar om en undersökning som handlar om vad läraren tycker att de ger sina elever i klassrummet, vad elever upplever att de får och vad de önskade att de fick. Dessa faktorer stämde inte överens.

På andra bilden utforskar Peter ett liggande "smartboard".

Flygplatsen

Så då sitter vi och väntar. 45 min försenade. Hrm. Än så länge mest snack om att hitta. :) Just nu spridda på flygplatsen. Men BETT - snart kommer vi :)
Förresetn så funkade min utskrivna boarding-card trots att det stod att det inte fungerade. Så det gick snabbt att checka in.

På väg

På väg. Just nu har vi passerat Eslöv. Biljetterna kollas extra. Resehandböcker läses, diskussion om vad som ska ses. Hinner vi med mässan? ;)

tisdag 12 januari 2010

Innan resan

Jaha då sitter man här kvällen innan. Har jag tittat tillräckligt på BETTS hemsida? Borde kanske förberett mej mer?
Vad ska jag titta på? Lyssna på? Studiebesök inbokat iallafall. Vet att det löser sej där. Det är så mycket att jag ändå inte hinner med allt jag vill.
Packat klart, hoppas jag. Checkat in och upptäckt att SAS:s internetincheckning inte klarar av IE 8 för utskrift av Boardingcarden. Otroligt!
Lite orolig över Barbro. Får vi med henne dit, hur får vi då med henne hem? ;) Att hon inte gillar flyga gör ju inte det enklare. Aja det ska väl gå bra.
Har haft kontakt med flera av de andra resenärerna på FB. Ska hinna prata med dem också såklart. Sen kommer ju hässleholmarna, Boman och Nilsson. Blir hektiska dagar.
Lite Farmville nu sen natti.. Ska försöka sprida lite vad som händer i London

Studiebesök South Camden City Learning Centre

Anette och jag ska på studiebesök till ett Learning Centre på torsdag. Studiebesöket anordnas av Norsk pedagogisk dataforening. Bara det är ju spännande :) Om någon vill följa med finns det fler platser. Tiden är kl 15-18 och studiebesöket
består av en rundtur på centret samt korta föreläsningar. Läs mer om South Camden City Learning Centre här
http://www.southcamden-clc.org.uk/

fredag 8 januari 2010

Article Recommendation (from Barbro): All About BETT: What it is, 9 Reasons to Attend,4 Reasons You Should Be Allowed to Attend, and 4 Other Colleagues Who Should Go Too

Barbro would like you to see the following article.

"All about BETT"

Title: All About BETT: What it is, 9 Reasons to Attend,4 Reasons You Should Be Allowed to Attend, and 4 Other Colleagues Who Should Go Too
Link: http://www.ictineducation.org/home-page/2010/1/6/all-about-bett-what-it-is-9-reasons-to-attend4-reasons-you-s.html


--
Powered by Squarespace (http://www.squarespace.com/).

tisdag 5 januari 2010

Film från BETT 2009